terug

Scheepsmodellen


Jacht- en scheepsmodellen.


De CNC specialisten van Ritmeester BV vervaardigen elk gewenst half- of volmodel in hout of kunststof van uw jacht. Op het moment dat ik dit schrijf is de CNC machine druk aan het werk: met 5600 passages (!) - van de met 20.000 omwentelingen per minuut draaiende beitel - nafrezen aan de mahoniehouten stuurboord romphelft van de nieuw te bouwen ATLANTIC schoener van de bekende Ed Kastelein. Zie hiervoor: www.schooner-atlantic.com

 

56 meter schoonheid (zonder boegspriet).. hier in mahonie op de CNC machine maar dan wel in schaal 1 op 40. De romp is indrukwekkend mooi. De lijnen. Adembenemend, zeker nog meer als je alle achtergronden ooit hebt gelezen. Het Charlie Barr record dat bijna een eeuw standhield. Goed, ik droomde even weg! Dat mag toch?

 

3-D model

 

Als u een nieuw jacht, klein of groot, one-off of seriejacht laat maken of ontwikkelt is het vooraf laten maken van een schaalmodel een zinvolle investering. Zo kunt u het schip, indien nodig al op een glasplaat (uitgesneden!) bijna `in het water` bekijken vanuit alle hoeken. En dus kunt u indien nodig ook nog wijzigen als dat nodig mocht zijn. Dat is niet alleen optimaal bij grotere en mega-jachten maar zeker ook bij seriejachten waar de vorm vaak voor altijd vastligt. Een geavanceerd ontwerpprogramma kan u weliswaar alle perspectieven laten zien..op een tweedimensionaal pc-scherm. En dat is heel iets anders dan een echt 3-D model op een realistische schaal.

 

 

Ook Uw scheepsmodel

 

Wij maken ook voor uw jacht of schip - beroepsschip of plezierjacht -  graag een model in hout. Maar ook in kunststof (schuim van elke gewenste densiteit).  Als half- of volmodel. En het halfmodel kan vanzelfsprekend schitterend worden ingelijst met een mooie achtergrond plus dito lijst. In elke kleur en afwerking naar keuze. Dus: ook voor de sier zijn er scheepsmodellen.

 

Of het nu een draak, een regenboog of een one-off zeil- of motorjacht betreft: wij maken er een houten model van. Als er geen Autocad-tekeningen zijn kunnen deze door ons worden vervaardigd uitgaande van de analoge of traditionele tekeningen.

 

U mag zelf de schaalgrootte aangeven.. Als u wilt tot zes meter of nóg langer (het schaalmodel dan..)

 

 

Modellen in schuim en composiet.

 

Ook voor sleeptankproeven en modeltests maken wij uw scheepsmodel of romp op elke gewenste schaal en in elk gewenst materiaal.

 

Afwerking naar keuze.

 

Van onbehandeld tot en met alle afwerkingen: alle lakafwerkingen, zowel voor sleeptankproeven alsook voor show & sier met glanslakafwerkingen of kleurlakken: uw jacht of schip origineel op schaal.

 

 

`Lijstwerken`.


Wij lijsten uw halfmodel in. In stijl: modern of klassiek. Van `Herreshoff` white tot elke kleur en stijl die u wilt. U kunt kiezen uit een aantal basis-profielen (lijsten) maar wij vervullen ook uw eigen `custom designed` wensen voor lijsten en kaders. Ritmeester Framing maakt ook hier een Meesterwerk van.

 

Voor uw (thuis)kantoor of study, de bestuurskamer van uw jachtclub, de bar van uw societeit.. de trots hangt aan de wand. Of voor een jubileum en andere feestelijke gelegenheden.

Een messing of verguld naambord kan vanzelfsprekend het puntje op de i zijn indien gewenst.

 

 

 

  

Zeer nauwkeurig uitzoeken en voorbewerken van het hout (Marcel Ritmeester)
  
Henk stelt de CNC machine met grote zorg in; precisie calibratie


  
Eerste freesgangen.De 'lijnen' van het voorfrezen zijn al duidelijk te zien


  
Voor- en nafrezen: de 'grove' en 'fijne' bewerking


  
De lijnen van het rompdeel zijn goed te zien


  
Uit deze vorm spreekt al de snelheid. Zie ook www.atlantic-schooner.com


  
Ed Kastelein bespreekt het resultaat met Marcel Ritmeester


  
Drie identieke halfmodellen: voordeel van CNC is reproduceerbaarheid op de mm.


  
Arie van der Dussen is trots op werk en resultaat (hier voorlak)


  
Twee versies: links volmodel en rechts halfmodel


  
Koen Hogendoorn heeft het juk, 'inspired by Rietveld' ontworpen en gemaakt


  
Koen is terecht trots en de volgende foto's tonen de details


  
De vorm is adembenemend, zelfs in schaal 1 op 40!


  
Let op de verbindingen


  
Detailfoto van de verbindingen (let op het soort schroeven, het is een belangrijk detail, ook voor Rietveld!)


  
Voor de kiel: speciaal detail


  
Variatie op Rietveld: niet alleen rechte lijnen...


  
VLNR: Henk Ritmeester (CNC), Marcel Ritmeester, Koen Hogendoorn en Arie van der Dussen (spuiterij)


  
En hier met de initiatiefnemer/eigenaar Ed Kastelein!