terug

Robin Bara








De Geoflux 101                                                          door Robin Bara

 

Sinds ik het materiaal hout ken ben ik gefascineerd door de eigenschappen, de prachtige tekening en de diversiteit ervan. Elke houtsoort en elke boom heeft weer een eigen identiteit en karakter. Hout leeft: het krimpt en zwelt, trekt krom en heeft elastische eigenschappen.

 

Hout reageert op veranderingen in zijn omgeving. Vaak is dat nadelig voor het product wat je ervan maakt b.v. een meubel. Er kunnen scheuren en kieren ontstaan.

 

De uitdaging die ik in het hout zie is om al zijn eigenschappen toe te passen in een meubel, dusdanig dat de nadelen in het voordeel werken. Ik heb een testmodel gemaakt van dunne latjes onder een hoek op elkaar gelijmd. Ik zag dat het flexibel was. Door panelen onder de juiste hoek te plaatsen kun je gebruik maken van de elasticiteit van het hout.

 

De zitting en rugleuning heb ik als twee afzonderlijke elementen benaderd. Deze zijn de twee basiselementen van een leunstoel. Per element is er een veerconstructie waardoor de geometrische vorm ontstaat. De zitting en de rugleuning veren onafhankelijk van elkaar. Vandaar de naam van mijn stoel: geometrisch en flexibel, dus: de Geoflux.

 

De neerwaartse kracht van het lichaam wordt door de stoel opgevangen evenals de naar achter gerichte kracht van het bovenlichaam. Door de houten delen onder een hoek te verbinden spreek ik de elasticiteit van het hout aan. Het essenhout is elastisch doch redelijk stug en vangt de belasting op.

 

De hoeken van de zitting en de rugleuning zijn iets groter dan de gangbare maten van een leunstoel omdat deze bij belasting veranderen. Hierdoor krijgt men het gevoel  dat je samen met de stoel zit, dat je als het ware opgevangen wordt door de stoel bij het gaan zitten of verzitten.

 

Qua vormgeving breng ik graag eenheid en contrast aan in mijn meubel.

Van voren massief, brede delen / van de zijkant open, strakke dunne lijnen.

op de symmetrielijn smal / aan de uiteinden breed.

 

De onderdelen zijn trapeziumvormig zodat, van voren gezien, het meubel meer naar je toe komt. De lijnen van het trapezium hebben op het oog hetzelfde verdwijnpunt.

 

Doordat het meubel zeer open is heeft het als het ware een binnen- en een buitenkant.

Het meubel ‘klapt’ open bij het zitgedeelte waardoor de binnenkant zich opent en je uitnodigt om te gaan zitten.

 

De brede houten delen zijn gespiegeld verlijmd en lopen qua houttekening door waardoor de suggestie ontstaat dat het meubel een lange plank is die bij de verstekken simpelweg omgevouwen is.  De brede delen trekken van nature iets krom waardoor er een holle zitting en rugleuning ontstaat. Vaak als een nadeel beschouwd, in de Geoflux als een voordeel benut.

 

De Geoflux 101 is symmetrisch en puur van vorm. 

 

In deze vorm komt het essenhout esthetisch en anatomisch volledig tot zijn recht.

Materiaal, constructie, vorm en functie vormen een dusdanige eenheid dat de Geoflux 101 boven de status van stoel uitgetild wordt.

 

(Robin Bara)

 

 

Aanvulling Willem Schulpen

 

Een bezitter van een originele Rietveld stoel, verkocht bij Sotheby’s was een van de eerste kopers van de Geoflux. Een early adopter dus.

 

Dat, en zijn motivatie zegt mij genoeg…..

 

 

Op de foto: links Robin Bara en rechts Chris Ruhe.