terug

Wat verwachten wij van je als stagiair?
Stagiairs/Leerling Meubelmakers: Wat verwachten wij van je? 

 

 

Het allerbelangrijkste dat wij van leerlingen en stagiairs verwachten is je instelling. In feite zijn dat twee aspecten:

 

- Motivatie            > heb je een positieve instelling?

- Passie                 > houd je werkelijk van hout en van je vak?

 

Je motivatie moet positief zijn. Dat spreekt voor zich… maar is niet vanzelfsprekend. Als je gemotiveerd bent ga je altijd verder, haal je er meer uit dan iemand die niet zo gemotiveerd is. Bij Disneyland Parijs worden mensen met een dienstverlenende instelling en met weinig horeca-kennis eerder aangenomen dan 'horecatijgers' of 'platvoetkelners' die geen gastvriendelijke en service-gerichte instelling hebben.

 

Wij vertalen dat naar ons prachtige vak op de volgende wijze: je moet passie voor hout en voor je vak hebben en positief gemotiveerd zijn.


Dan kun je hier heel ver komen. Want wij groeien en groeien maar door. En alle initiatieven zijn welkom. Onze organisatie is net een boom met veel takken en takjes: voor ieder gemotiveerd talent vinden wij een groeirichting of om het anders te formuleren: ons bedrijf kan voor een deel aan jou worden aangepast. Natuurlijk tot op zekere hoogte maar als jij een specifieke passie hebt kunnen we daar wellicht een invulling aan geven met alweer een nieuwe groeirichting.

 

Ons bedrijf is breed georienteerd. Wij maken geen 'massa' omdat 'fabrieken' niet in ons beeld van hoogwaardig vakmanschap passen. In horecatermen: wij zijn geen fast food restaurant maar een specialiteiten-restaurant met hoogwaardige vaklieden en dito apparatuur. Natuurlijk maken wij ook series, maar de afwisseling is het allerbelangrijkste. Je wilt – om het maar eens in 'keukentermen' uit te drukken niet constant alleen maar hamburgers of biefstukken bakken.

 

Basis gereedschap.

 

Het valt op dat sommige stagiairs 'als soldaten zonder geweer' naar de stage komen. Dat is bijna ongelooflijk want je kunt moeilijk verwachten dat je alleen je handen nodig hebt. Of alles van je collega’s kunt lenen.

 

Dus heb je een basis-set gereedschap nodig. Matthijs Achterberg heeft even een overzicht gemaakt.

 

Het is ongeveer het basis pakket gereedschap dat je koopt aan het begin van een 'meubel- of timmeropleiding':

 

 

  

Benodigde Basisgereedschappen:

 

-    'Gouden handjes'

 

-    Rolmaat

-    Duimstok

-    Hamer

-    Beitels

-    Schroevendraaiers

-    Borenset met souvereinboor

-    Bitset

-    Schrijfhaak/winkelhaak

 

Je kleding en PBM (Persoonlijke Beschermings Middelen)

 

- Goede werkkleding      (met goede zakken zodat je alles snel pakt)

- Veilgiheidsschoenen

- Gehoorbescherming

 

Schrijfgerei

 

- Notitieblok: een 'multoklapper' met tabbladen, lijntjes en ruitjespapier

- Een agenda

- Goed (vul)potlood

- Pen

 

want je kunt onmogelijk ALLES onthouden! 

 

 

Deze items lijken zo ongelooflijk vanzelfsprekend, maar weinig mensen hebben het perfect voor elkaar  als ze met hun loopbaan starten. Terwijl het naast je kennis en ervaring het fundament onder je stage is. En onder je toekomst…

 

Een goede, geordende timmerkist is een aanwinst waar je je hele leven plezier aan beleeft. Enkele foto’s laten dit zien (de timmerkist van Margreet en van Maarten als voorbeeld; let ook op het merk van het schraapstaal. (zie foto's).

 

Mijn stelling is en blijft:

 

Aan de kwaliteit, inhoud, orde en netheid van de timmerkist herken je de vakman/vakvrouw en dat geldt vrijwel altijd. Dus ook voor jou!

 

Werk hier dus aan als je met je loopbaan start.

 

Waarom willen wij dat je een prima 'timmerkist' hebt?

 

Elke dag verricht je honderden handelingen. Elk jaar honderdduizend of meer. Als je dan iedere keer moet zoeken is dat vermoeiend. Een chirurg moet bij een operatie ook niet steeds zoeken naar een scalpel (mesje), een hechtdraad of een naald. Alles ligt geordend onder handbereik.


Een chirurg is dus maximaal gericht op zijn 'werkstuk': de patient en bereikt daardoor een maximaal resultaat. ZOEKEN kost tijd en is gevaarlijk voor de patiënt…

 

Een meubelmaker die alles geordend en opgeruimd heeft kan elk stuk gereedschap snel en trefzeker pakken. Zij/hij kan dus ZO VEEL MOGELIJK TIJD aan de KWALITEIT van haar/zijn werkstuk besteden en dat komt je werk dus ten goede.

 

Dat is de reden dat wij het uiterst belangrijk vinden dat je een perfecte timmerkist en een geordende werkplek hebt. Wij investeren hierin en gaan hier elk jaar een stuk verder in. Ook hier maken wij dus een Meesterwerk van. En jij dus ook!

 

Schrijfgerei.

 

In ons bedrijf is iedereen voor haar/zijn eigen project(je) zoveel mogelijk eindverantwoordelijk. Vaak betekent het dat je notities moet maken, of een planning: wanneer moet het klaar zijn? Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Want een klant wil iets wel OP TIJD hebben!

 

Een goede multomap, met tabbladen voor zaken als: bestellingen, aandachtspunten, aktiepunten, planning, stageverslag, dagrapportage stage etc. is dan van belang. Dit wordt helaas in de studie vergeten omdat 'je toch alles zo kunt onthouden'. Helaas: het werkt niet optimaal want je kunt niet alles in je hoofd hebben en houden!. Dus een notitieklapper (voor gevorderden: de pc) en een agenda zijn onontbeerlijk.

 

Ook hier willen wij je leren om geordend en doelgericht, in de tijd gepland te werken. Dat is de basis voor een lange en succesvolle loopbaan.

 

En als je suggesties hebt zijn ze van harte welkom. Wij leren immers ook van jou!

 

 
Kijk eens GOED rond...!
De Timmerkist van Margreet 
Gemaakt vanuit zijn Meesterschap...
De Gereedschapwagen van Marcel Ritmeester 

Tips van Margreet: Effectief werken en geen tijd verliezen met zoeken!

 

 

Tips van Margreet