terug

NIEUW: De BLOKKLOK!








31 October 2006

 

Het begin (Willem Schulpen)

 

Het begin lag op het Hout- en Meubilerings College in Rotterdam. Tijdens de HM Expo zag ik daar de klok die Elderd Rodrigo maakte. Het was een klassieke klok en hij had er zeer veel tijd en vakmanschap in geďnvesteerd. Ook al houd ik niet van 'nabouw', het was een Meesterwerk en dat sprak mij aan.

 

October 2006. Ik ontmoette Elderd in Alblasserdam en wij bespraken de mogelijkheden om iets met klokken te beginnen. Elderd is een perfectionist en hij werkte destijds bij een restauratie-atelier. Ik bood hem aan een eigen ontwerp klok (klein, middel of groot) te ontwerpen/bedenken en bij ons te komen maken. Met een eigen vormgeving, dus geen 'rebuild' van een antiek voorbeeld.  Elderd besloot echter een andere richting te kiezen. Ik liet mijn idee van de klokken echter niet schieten en borg alles in een mapje op de pc op. Wat in het vat zit verzuurt niet.

 

Enkele maanden later kwam Caroline Stoorvogel in ons team. Op haar cv zag ik dat zij bij de Klokkenfabriek Schoonhoven had gewerkt. In het stadje had ik ook een aantal prettige jaren doorgebracht met ons toen nog jonge gezin. Schoonhoven is apart, alleen al vanwege de ligging midden tussen de kaaspolders en het feit dat er geen autobaan of treinspoor in de buurt is. Dat moet maar zo blijven denk ik.

 

Omdat Caroline een 'klokkenachtergrond' had dacht ik weer aan mijn plan om iets met klokken, met tijd te doen. En dus vroeg ik haar om een paar ontwerpen te maken. Een paar weken later liet ze haar schetsboek zien en een ontwerp sprak mij daarin direct bijzonder aan: De BlokKlok.

 

Dus vroeg ik haar om een aantal proefmodellen te maken. Boven in ons atelier, onder het prachtige daklicht ontstonden de eerste twee Blokklokken: de eerste in essenhout, van de reststukken van de Geoflux-stoelen die Chris Ruhe (www.chrisruhe.nl) gemaakt had naar ontwerp van Robin Bara. En van een afvalstuk Alaska Yellow Cedar, een bijzondere houtsoort met een niet minder interessant verhaal (zie: http://www.sitkaspruce.nl/product_2.html . John Lammerts van Bueren is al even uniek als het hout dat hij over de liefhebbers verdeelt (zoiets verkoop je niet, dat verdeel je) Klassieke wijzers of juist modern, kwartiers gezaagd of juist dosse en 'met vlammen' in het hout: de eerste twee Blokklokken waren prachtig.  En dan het verhaal van Caroline!

 

 

  

Caroline Stoorvogel

 

Zo ontstond de BLOKKLOK!

 

Elke meubelmaker weet dat geschaafd hout al zo mooi is, dat er niet veel meer bij hoeft. De kleur, de tekening, de structuur! Een stuk hout met mooie nerfstructuur heeft weinig nodig. Ik wil een massief houten - moderne - klok waar de tekening van het hout goed op uitkomt. Maar ook weer geen klok die als 'een pannenkoek' tegen de muur geplakt zit.

 

Eerst heb ik de basis van een klok op papier gezet: rechthoekig. Wijzers gaan rond, dat is een feit, maar ik wilde af van de voorspelbaarheid dat een klok 'plat' is.

 

Na de eerste vier lijnen op papier, was het lijn vijf die de derde dimensie aanbracht. Toen was voor mij meteen duidelijk dat deze klok zowel hangend als staand gemaakt kon worden.

 

Soms zie je een ontwerp dat zo’n mooie eenvoud uitstraalt dat je zegt: 'Dat had ik zelf wel kunnen bedenken!' (Dus met de BLOKKLOK: bij deze!)

 

  

My history.

 

Mijn overgrootvader was schrijnwerker, mijn vader is meubelmaker/orgelbouwer. Ik stond op zolder toen ik acht jaar was al een stoeltje voor mijn pop in elkaar te knutselen. Verder was ik altijd bezig met (papier)knutselen, olieverf en aquarel, kraaltjes en lapjes stof.

Op mijn zeventiende 'ontdekte' ik het Hout- en Meubilering College in Amsterdam, en de keramiekafdeling van de 'creatieve groep Weesp'.

 

Als je met keramiek aan de slag gaat, krijg je een nieuwe kijk op vormen. Niets is onmogelijk, en het gebeurt dan ook dat een foto van een interieur inspireert tot het maken van een prachtige vaas!

 

Na een tijd krijg je oog voor het 'lijnenspel': door een auto, boom of bloem, een tv-commercial of zomaar iets moois. Soms is een klein detail al genoeg voor een nieuw, mooi stuk keramiek.

 

Deze 'lijnenkijk-ervaring' helpt ook bij het ontwerpen van klokken. Alle vormen zijn al aanwezig als je om je heen kijkt, je moet alleen leren net dat bruíkbare op te pikken, om dan de rest weg te denken. Mijn motto is dan ook:              

 

When you change the way

you look at things,

the things you look at   change!

 

 

  

Na school - (op het MMO kon ik niet stil zitten, dus was het HMC voor mij de juiste plek) – heb ik in de klokkenfabriek te Schoonhoven gewerkt. Daar heb ik vooral klassieke klokken gemaakt met (mechanische) slingeruurwerken. Daardoor werkte ik veel met kersen, eiken, mahonie, noten, ebben (als inlegstroken [3 mm] in mahonie regulateurs) en noten- en wortelnotenfineer voor staande horloges.

 

Toen Leonie werd geboren, en later Lisa, ben ik thuis blijven 'moederen' en had ik meer tijd voor keramiek.

 

En nu: Sinds februari 2007 ben ik als ambachtelijk meubelmaker actief bij Ritmeester BV te Alblasserdam. Bij deze 'meesterwerkers in hout' ben ik vooral bezig met het vervaardigen van DE BLOKKLOK!

 

 

De varianten van De Blokklok.   

 

De Blokklok wordt gemaakt in een combinatie van traditioneel vakmanschap en high tech. Normaliter zou deze klok niet meer tegen een acceptabele prijs te maken zijn in een land met hoge lonen als Nederland. Iedereen zou denken: 'Naar lage lonen Landen ermee'. Maar dat willen wij niet. Want er gaan al zoveel arbeidsplaatsen verloren, vooral die in het traditionele ambacht en eerlijk vakmanschap.

 

 Ons doel is wegen te vinden om met Nederlands vakmanschap Meesterwerken in Hout te maken. Om de Blokklok nog betaalbaar te houden wordt de 'kamer' waarin het uurwerkje zit via een high tech CNC machine uitgefreesd. In een mal gepositioneerd. Met 'de hand' zou dat veel te veel tijd kosten. En bovendien minder precies zijn.

 

Daarnaast is er een wandmodel, waarvan de afmetingen in overleg zijn. Dit kan tot afmetingen van meer dan een meter hoog worden vervaardigd, bestemd voor recepties van hotels, restaurants, winkels, kantoren en andere toepassingen. Dan toont u de tijd op een bijzondere wijze.

 

  

Het basismodel is 14 x 22 cm (hoog)

 

Dit  is 14 x 22 cm (hoog) en kan dienst doen als tafel- of buroklokje.  Het is ook uitstekend geschikt als luxe relatiegeschenk.

 

 

De Wandklok

 

De wandklok kan 'custom built' in verschillende formaten worden gemaakt. Wat mij direct aansprak was de gedachte van Caroline om de wijzerplaat niet als een 'plat vlak' vorm te géven, maar om deze juist onder een hoek te zetten. Dat geeft de Blokklok een uniek uiterlijk.

 

En als wandklok, ook in een 'openbare toepassing' in kantoren of winkels, hotels, bij een kassa-meubel of receptie een unieke uitstraling die iemand bijblijft.

 

Natuulijk kan een logo of spreuk in het hout worden uitgefreesd. Wij zijn nu verschillende varianten aan het uittesten: creativiteit is van groot belang voor het plezier in het werk en vormt de basis van onze Meesterwerken in Hout.

 

Houtsoorten.

 

U kunt de Blokklok bestellen in een houtsoort naar keuze. Omdat wij in de jachtbouw werken, zijn er hier 'standaard' al veel luxe houtsoorten op voorraad: teak, mahonie, kersen. Maar ook essenhout of eiken is heel apart.

 

Er zijn 'grofweg' twee hoofd-varianten om hout te zagen: kwartiers of dosse. Het 'beeld' van de nerven of jaarringen zo u wilt verschilt dan ook: bij kwartiers gezaagd hout lopen de nerven evenwijdig, bij 'dosse' is de zaagrichting meer diagonaal en dus ontstaan er 'vlammen' in het houtbeeld.

 

Al naar gelang of u een rustige danwel meer levendige tekening prefereert: onze vakmensen maken het voor u.

 

 

De afwerking.

 

Hout heeft weinig afwerking nodig, want het is van zichzelf al een prachtig natuurproduct. 'Less is more'. U kunt de Blokklok zonder afwerking bestellen. Maar u kunt deze ook in olie of was (laten) zetten. Dat geeft een heel natuurlijk beeld.

 

Ook lakafwerking is mogelijk: van zijdeglans tot hoogglans. Er zijn houtsoorten die zich hier specifiek voor lenen. Persoonlijk vind ik kersenhout in hoogglans mooier dan in zijdeglans of in matte lak. Terwijl essen- of eikenhout juist als 'naturel' (olie of was!) weer mooier zijn dan in een lakafwerking. Maar zoals alles: over smaak valt niet te twisten.

 

Arie van der Dussen en zijn team adviseren u graag omtrent de afwerking met olie, was, lakken, beitsen of kleurlakken.

 

Kleuren en beitsen.

 

Ook een kleuring van het hout is mogelijk. Een zwarte beits geeft aan sommige houtsoorten een heel speciaal effect. Bijvoorbeeld zwart gebeitst essenhout. Dit kan daarna weer zijdeglans worden gelakt/gespoten.

 

De wijzers: u kiest hoe de tijd getoond wordt!

 

Wilt u meer klassieke of juist moderne wijzers? Aan u de keuze. Wij stellen uw Blokklok samen naar uw wensen en dat is juist het verschil met alle andere klokken die u zonder denken of kiezen in de winkel koopt.  Wij vervaardigen uw persoonlijke Blokklok naar uw eigen wensen en voorkeuren. Alleen dat al is een groot verschil: u kent de makers en uw eigen klok wordt op bestelling gemaakt. Dat is een groot verschil en maakt de Blokklok niet tot een anonieme maar tot een persoonlijke klok. Een klok die u elke dag de tijd toont , verpakt in de schoonheid van natuurlijk hout!

 

De wijzers tonen u de uren en minuten van het NU en het bijzondere is dat u de jaren van het VERLEDEN kunt aflezen aan de jaarringen in het hout van De Blokklok!

 

Een klok, waar je van houdt. De Blokklok.

 

 

Bijna Kerst 2007.

 

Het is alweer enkele maanden later en er is veel gebeurd! Inmiddels zijn er honderden Blokklokken vervaardigd in zeer uiteenlopende houtsoorten: van Amerikaans Essen tot en met Sucupira, Louro Faia (een prachtige en mysterieuze houtsoort), Muiracatiara, Preciosa, Berken, Vuren, Eiken, Yellow Cedar.

 

 Onze eerste klant bestelde prompt 325 Blokklokken. Een droomorder als je pas als klokkenmaker begint! En een compliment voor het ontwerp.

 

De Blokklok is dan ook een werkelijk uniek relatiegeschenk gebleken, gezien de reacties. Dus ook voor u of uw bedrijf een hoogwaardig geschenk waar je bovendien elke dag met plezier naar kijkt om de tijd te zien. 

 

Voro informatie bel:

Caroline Stoorvogel

T: 078    6818568